JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Passzívház gyakori kérdések

Ház tervezés

Passzívház tervezés

Mire kell odafigyelni annak, aki egy új ház tervezésébe fog bele? Elsősorban arra, hogy megtalálja azt a tervezőt, aki akár a telek kiválasztásától a ház megépítéséig teljes körűen tud neki segíteni. Egy ház tervezése során számtalan  kérdés merül fel a megrendelőben, amire egyedül nem fog tudni válaszolni. Az első és talán legfontosabb az építési telek kiválasztása és egy pontos tervezési program megírása. Át kell gondolni, hogy milyen élettérre lesz szüksége a házban, milyen helységekre, hány szobát szeretnének. Akarnak-e lépcsőt mászni a tetőtérbe kialakított szobákhoz, vagy pince építése elengedhetetlenül szükséges-e.

Hogyan lehet a belső sötét helyiségekbe fényt csempészni?

Hogyan lehet a belső sötét helyiségekbe fényt csempészni?

Minden épületben kialakulhatnak olyan alárendelt belső helyiségek (lépcsőház, közlekedő, zuhany, gardrób…) amelyekre nem lehet ablakot nyitni. Ezek a helyiségekbe nappal is sokszor kell villanyt kapcsolni, hogy azokat használni lehessen. Kitaláltak egy olyan lehetőséget, amivel egy hagyományos épületben egy a tetősíkról levezetett fénycsatornával lehet fényt levezetni. Igaz ezeknek a kialakítása igen hő hidasak, ezért passzív házban nem alkalmazhatóak.

Kamra, tároló a passzív burkon belül?

Kamra, tároló a passzív burkon belül?

Minden épületben szükség van olyan helyiségekre, ahol élelmiszert, ruhát, háztartási gépeket, szerszámokat és sporteszközöket lehet tárolni. A tároló helyiségek mindig az előszobához, konyhához, háztartási helyiséghez kapcsolódnak. Egy hagyományos épületben a kamra lehetőleg mindig az épület északi, hűvös oldalára került. Az ablaka szinte mindig nyitva volt és természetesen nem volt benne fűtés.

Passzív tetősík ablak is létezik?

Passzív tetősík ablak is létezik?

A hazai építési előírások (építménymagasság, beépítési százalék) gyakran kényszerítik az építtetőket, arra, hogy tetőteres épületeket építsenek. A tetőtérben pedig kutyaólakat, vagy tetősík ablakokat építünk be. A tetősík ablakok sokkal jobb bevilágítási mutatókkal rendelkeznek. De passzívházba is be lehet építeni?

Padlásfeljáró a passzív burok határán?

Padlásfeljáró a passzív burok határán?

Ha egy padlásfeljárót szeretnénk egy passzívház passzív burkán belül beépíteni, akkor nagyon szigorú hőszigetelési és légtömörségi előírásoknak kellene megfelelni. De jelenleg az építési piacon található padlásfeljárók 99 %-a nem felel meg ezeknek a követelményeknek.

Nem lehet nyitható ablak egy passzív házban?

Nem lehet nyitható ablak egy passzív házban?

Ez így nem igaz. A hőviszanyerős szellőztetés biztosítsa az állandó friss levegőt és emiatt nincs szükség az ablakok kinyitására. De azért minden huzamosabban használt helyiségbe érdemes legalább egy nyitható ablakfelületet kialakítani, hogy lehetőség legyen vészhelyzetben (füst, tűz, hosszú távú áramkimaradás, szellőztető gép meghibásodás …) azt kinyitni. Ezen kívül olyan helységek ablakai is nyithatónak kell lenni, amelyeket nem lehetne kívülről másképpen takarítani, karbantartani.

Központi porszívót a passzív házba

Központi porszívót a passzív házba

Belső lakóterületünk takarításának legegyszerűbb és leghigiénikusabb módja a központi porszívó használata. Mindenki tapasztalhatta már, hogy hagyományos porszívózáskor a gépből kilépő levegő mennyire felkavarja a helyiség levegőjét, és a levegőben szálló por szemcsék ismét a bútorokon és a padlón landolnak.

A központi porszívó legnagyobb előnye, hogy megszűnik a por körforgása, mert a gép által beszívott levegő egy az épület távoli sarkában elhelyezett központi porgyűjtőbe kerül.

Algásodhat egy passzívház külső homlokzata?

Algásodhat egy passzívház külső homlokzata?

A téli hideg felületeken párás időben mindig jegesedés alakulhat ki. Tapasztalhatja ezt bárki, amikor reggel a szabadban parkoló gépkocsi szélvédőjéről kell a jeget lekaparnia.
Az extrém vastagon hőszigetelt szerkezeteken, tehát egy passzív ház homlokzata annyira lehűlhet (hiszen belülről nem jöhet meleg), hogy a vakolaton és az üvegezett szerkezeteken deresedés és jegesedés jöhet létre.

Garázs a passzív burkon belül?

Garázs a passzív burkon belül?

Passzív ház tervezése során felmerült már olyan kérdés az építtetők részéről, hogy megoldható lenne a gépkocsitárolás a passzív burkon belül.

A válasz röviden: nem

Azért nem, mert még nem találtak ki olyan garázsajtót, amelyik a passzív házaknál előírt műszaki, energetikai mutatókkal rendelkezik (Uw=0,8 W/m2K) és a légtömörséget sem lehetne biztosítani.