JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Miért érdemes passzívházat építtetni?

JUROPLAN - passzívház tervezés

Akar Ön egészségesen, boldogan, kellemes környezetben és főként kis rezsivel élni?

Ma az építészek nagy része olyan épületet tervez Önnek, aminek a külseje 21 századi, de az épületgépészeti megoldásai még a 90-as évekre jellemzőek. Mik ezek a megoldások? Például a légkondicionáló berendezések, amelyek kültéri egységei elcsúfítják a házat. Például az átfolyós gázkazánok, a rugalmatlan, szabályozás nélküli fűtések. Az egész házat behálózó csőhálózatok.

Ezek a megoldások nem csak elcsúfítják az Ön otthonát, hanem sokszor költségesebbek megépíteni és fenntartani, mint egy passzív ház gépészetét. A manapság épületgépészek által használt technika napról napra fejlődik, egyszerűsödik és kezd energiatudatossá válni. Az autóját már biztos lecserélte egy modernebb, energiatakarékos és környezetbarát típusra. Cserélje le vagy újítsa fel otthonát is hasonló szemlélettel.

A mai magyar építészeti folyóiratok tele vannak szebbnél-szebb épületekkel, de ezek fenntartási költségeiről mélyen hallgatnak. Nem ok nélkül.

Ön is azt szeretné, ha háza hosszú évtizedeken át örömet okozna Önnek és családjának. Egy ház az Ön életének leglényegesebb része, mindennapjainak helyszíne. Nem mindegy, hogy:

  • mennyire esztétikus
  • mennyibe fog kerülni, megépíttetnie
  • nem mindegy mennyibe kerül majd a fenntartása
  • nem mindegy, hogy mennyi öröme lesz benne!

Tehát az új háza építésénél ne az aktuális építészeti divatokat akarja követni. Mind anyagilag, mind közérzet szempontjából sokkal előnyösebb választás az Ön számára egy passzívház. A passzívházak olyan alacsony energiaigényű épületek, melyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A hagyományos építésű ingatlanokhoz képest a passzívházak energiaszükséglete elenyésző, a rezsiköltség is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos épületekben. A magyar éghajlati viszonyok között a fűtési költségek 60-70 százalékkal csökkenthetőek.

JUROPLAN - passzívház tervezés

Mitől lesz az Ön háza passzívház?

Az Ön háza akkor lesz passzívház, ha megvalósítjuk benne a következő fontos szempontokat:

  • átgondoltan, energiatudatosan tervezzük meg építészeti és épületgépészeti szempontból is. A passzívház ugyanis csak megfelelő gépészeti berendezések alkalmazásával lesz valóban takarékos és otthonos.
  • extra, 30-40 centiméter vastagságú hőszigetelést alkalmazunk passzívháza falain
  • speciális üvegezésű, háromrétegű nyílászárók kerülnek beépítésre
  • rendkívüli hatékonyságú hőviszanyerő szellőzéssel biztosítjuk a télen nyáron kellemes klímát
  • légtömör szerkezeteket alkalmazunk, amelyeken a belső hő és a külső szennyezet, poros levegő nem jut keresztül.
  • hőhídmentes szerkezetkialakítás. Ez biztosítja, hogy az Ön házának falaiban sehol ne jöjjön létre hőmérséklet különbség. Ez ugyanis párakicsapódás, penészesedést okozhat.

Nem Önnek kell a passzív ház működésével, tervezési feltételeivel tisztában lenni, hanem az Ön által megbízott építészmérnöknek. Önnek az a fontos, hogy a pénzéért egy olyan épületet kapjon, amivel hosszú távon számolhat, tervezhet. Egy jól tervezett és megépített passzívház jobb befektetés, mint egy hosszú lejáratú bankbetét.

Egy passzív ház fenntartási költségei állandók. A szinte napról napra növekvő energiaárak mellett nem mindegy, hogy mennyit költ a családi költségvetéséből rezsiköltségre. A rezsi legnagyobb része az épületek fűtése – hűtése és a használati meleg víz előállítása teszi ki.

De akkor egy passzívház építése biztosan sokkal többe kerül, mint egy „hagyományos” épületé!

A passzívház építése nem jelent lényegesen nagyobb költséget, mint a ma hatályos előírások szerint épített házaké. Egy átlagos méretű és adottságú lakóházra vetítve 20-25 százalékra becsülhető a költségkülönbség. A pluszköltségek a fent felsorolt pontok közül az extra hőszigetelésből, a speciális nyílászárók alkalmazásából, a hőviszanyerős szellőzési rendszerből és a légtömör épületburok kialakításából ered. Ezek a pluszköltségek belátható időn belül (10 év) megtérülnek, azután pedig már megtakarítást hoznak.

A passzívház extrái

További hosszú távú megtakarítást érhet el, ha az épület üzemeltetése során megújuló energiaforrásokat (szél, nap, víz) használ fel. Igaz, hogy ezek megtérülési ideje igen hosszú, de elmondhatja, hogy Ön is tett valamit a környezetéért a szelektív hulladék gyűjtés és a lebomló bevásárló szatyrok használatán túl. Miért éri meg passzívházban élni az üzemeltetési költségek megtakarításain kívül? A ma épülő lakások, házak és a régi épületek felújításának a legnagyobb baja, hogy mindent gondosan lehőszigetelnek és légtömör ablakokat építenek be. Nem veszik azonban figyelembe, hogy a normális életvitel (főzés, fürdés, locsolás, mosás, légzés, stb.) során keletkező több liter pára egy jól szigetelt épületből nem jut ki. A lecsapódás helyén penészesedés indul el. Egy passzívház szellőzéséről speciális gép gondoskodik, amely pollenmentesen tartja a levegőt, nem engedi a túlzott mértékű párásodást, és garantálja az egészséghez szükséges mennyiségű friss levegőt. Ezt a levegőt egy gép szűri és melegíti a ház normális működése során keletkező hulladék hővel (emberek, növények, gépek, világítás). A passzívház légtömör kialakítása miatt megszűnik a huzatérzés, nem jár ki-be az ablakok, falak résein a levegő. A huzat nagy mennyiségű port, bogarakat engednek be a lakások légterébe. Ezen kívül ezzel az ellenőrizetlen „szellőztetéssel” rengeteg energiát veszít az épületek nagy része. A passzívházakra jellemző vastag hőszigetelés és háromrétegű üvegezésnek köszönhetően a környezeti zajok (utcai forgalom, kutyaugatás, szomszéd fűnyírása, stb.) kevésbé fogják zavarni önt, mint egy hagyományos épületben. Tehát, ha egy gazdaságosan üzemeltethető épületben szeretne, boldogan és egészségesen élni, akkor mindenképpen válassza a passzív ház tervezését, meglévő épületének passzívház mutatók szerinti felújítását.