JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Ház tervezés

Mire kell odafigyelni annak, aki egy új ház tervezésébe fog bele? Elsősorban arra, hogy megtalálja azt a tervezőt, aki akár a telek kiválasztásától a ház megépítéséig teljes körűen tud neki segíteni. Egy ház tervezése során számtalan  kérdés merül fel a megrendelőben, amire egyedül nem fog tudni válaszolni. Az első és talán legfontosabb az építési telek kiválasztása és egy pontos tervezési program megírása. Át kell gondolni, hogy milyen élettérre lesz szüksége a házban, milyen helységekre, hány szobát szeretnének. Akarnak-e lépcsőt mászni a tetőtérbe kialakított szobákhoz, vagy pince építése elengedhetetlenül szükséges-e.

Fontos, hogy a kinézett telek minden tekintetben megfeleljen a megálmodott tervezési programra.

Sajnos nem egyszer jöttek úgy hozzám olyan megrendelők, akik megvettek egy telket, és amikor átbeszéltük, hogy mire is lenne szükségük a ház tervezése során, akkor derült ki, hogy amit elképzeltek, az nem fog elférni az építési telken. A helységek és helységkapcsolatok összeírása mellett nagyon fontos a tervezett építési költségek tisztázása. Sok problémát előzhetünk meg azzal, ha tudjuk, hogy mennyibe is fog kerülni, amit megtervezni szeretnénk.

A telek választása más szempontok is befolyásolják: tájolás, szomszédok, későbbi közmű és esteleges kisajátítások utcaszélesítése miatt.

Szintén nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tervezési terület övezeti besorolásába. A területre érvényes szabályozási tervekből derülnek ki, hogy mit, hova és mekkorát építhetünk. Ezek tisztázása is döntő lehet a tervezést megelőzően az illetékes elsőfokú építési irodával. Sokkal egyszerűbb, ha már van egy tervező, aki már ekkor is tud segíteni a sok jogszabály, műszaki fogalmak útvesztőjében eligazodni.

A ház tervezése azzal folytatódik, hogy a megrendelő és a tervezővel közösen kialakított terezési programnak és a szabályozási terveknek megfelelően készül el egy építészeti vázlatterv. A vázlatterv során érdemes 3D számítógépes látványterveket is készítetni az építész tervezővel, hogy könnyebben lehessen elképzelni az épület külső megjelenését, arányait, környezetbe illeszkedését. Ma már arra is van lehetőség, hogy a megrendelők otthon a saját számítógépén is körbe tudják járni a tervezett épületet, sőt a belülről is végig lehet járni a helyiségeket.

Manapság már elképzelhetetlen egy új épületet megtervezni vagy egy meglévő épületet felújítani, hogy nem vesszük figyelembe az energiatudatos tervezési szempontokat. Már a tervezési programban érdemes rögzíteni ezeket az elvárásokat, a kitűzött energetikai célokat és épületgépészeti megoldásokat. Lehetőség szerint ne csak az legyen a cél, hogy a hatályos előírásoknak feleljünk meg, hanem próbáljuk ésszerű határok mellett azokat túlteljesíteni. Ezzel az épület későbbi üzemeltetési költségét tudjuk előre tervezni és minimalizálni a lakók komfortérzésének növelése mellett.

Miért fontos ez? Mik ezek a határok?

Erről többet olvashat, a milyen házat építsek cikkünkben.

A vázlattervek elfogadása után elkészülhetnek az engedélyezési tervek, amik et most már elektronikusan kell beadni az építési osztályokra.

Egy ház tervezés hosszú folyamat, érdemes rá időt szánni, hiszen sokan egy élet munkájából szeretnék egy olyan maradandót megalkotni, ami t hosszú évekig tudnak élvezni és kis ráfordítással használni.

Cégünk minden tekintetben eleget tud tenni egy ház tervezésének a tejes körű lebonyolításában. Ha házat szeretne terveztetni, vagy csak kérdése lenne, hívjon fel, vagy küldjön egy e-mailt.