JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Passzív tetősík ablak is létezik?

A hazai építési előírások (építménymagasság, beépítési százalék) gyakran kényszerítik az építtetőket, arra, hogy tetőteres épületeket építsenek. A tetőtérben pedig kutyaólakat, vagy tetősík ablakokat építünk be. A tetősík ablakok sokkal jobb bevilágítási mutatókkal rendelkeznek. De passzívházba is be lehet építeni?

A passzív tetőablakokra ugyanaz az előírás vonatkoznak, mint a passzív ablakokra. Az üvegezési mutatókat könnyen lehet teljesíteni, de a beépítés már nehezen valósítható meg. A homlokzati nyílászárókat ugyanis akadály nélkül lehet úgy beépíteni, hogy a tokra a homlokzati hőszigetelés rátakar. A tetősíkban ez nem megoldható, mert akkor az ablak egy teknőbe kerülne, ami vízszigetelési gondokat okozhatna. Erre a problémára találta ki VELUX a süllyesztet burkolókeretet, ami a hagyományos kerethez képest 4 cm-rel mélyebbre süllyesztett beépítést tesz lehetővé, ami már elegendőnek bizonyult a passzív követelmény eléréséhez.

Ugyanezt tudja a FAKRO U8 Thermo tetősík ablak is XDK hőszigetelő csomaggal. Lapostetőbe is lehet már tervezni fix vagy nyitható felülvilágító ablakot: FAKRO DEF-D U8 Uw=0,64 W/m2K

Fakro felülvilágító tetősík ablak