JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

9 dolog, amit érdemes figyelembe vennie passzívháza tervezésénél

1. Ha passzívházat szeretne terveztetni, akkor mindig nézzen utána, hogy az ön által kiválasztott tervező tervezett-e már passzívházat.

Ha van lehetősége, akkor a tervező egy-két megépült passzívházát a tulajdonosokkal és az építésszel közösen nézzék meg. Sajnos sok épület a tervektől eltérően úgy épül meg, hogy nem felel meg a passzívház kritériumainak. Kérdezze meg a felkeresett referenciaépületek lakóit az épület használatáról, üzemeltetési költségeiről. Ha a villanyszámlájuk havonta kb. 15-20 000 Ft (135 m² lakóterület) és emellett nincs gázszámlájuk, akkor a tervezett épület a tervek szerinti passzívháznak épült meg.

2. Ne higgyen el mindent, amit a tervezője állít.

Olvasson utána magyar és külföldi passzívház szövetségek oldalán, hogy a tervező általa felvázolt lehetőségek megfelelnek-e az igazságnak és nincs-e egyszerűbb (olcsóbb) megoldás. Kívánsága szerint szívesen felülvizsgáljuk a tervezett épület terveit, vázlatterveit.

3. Bár a passzívházban a csúcstechnológiákat, és a legmagasabb szintű mérnöki tudást kell ötvözni, ez még nem ok arra, hogy egy tervező irreális megoldások megfizetésére kényszerítse Önt.

Ilyenek lehetnek, ha

  • a passzívházba fal, mennyezet és padlófűtést-hűtést terveznek,
  • hőszivattyú beépítését írják elő, vagy
  • és központi fűtést terveznek be

Ezek nem indokolt beruházások, amelyeket megfelelő épületszerkezettel, a hőszigetelés megfelelő méretezésével, fix és mozgatható árnyékolással elkerülhet. Igaz az olyan nagy alapterületű passzívházakban, ahol kevés személy lakik a hiányzó hőmennyiséget csak hőszivattyúval vagy pellett (gáz) kályhával lehet pótolni. A felesleges alkalmazott épületgépészet azonban csak az Ön passzívházának bekerülési és hosszú távú üzemeltetési, karbantartási költségeit növelik meg.

4. Kérdezze meg előre, hogy a tervező az általa tervezett passzívház kiviteli terveit milyen feltételekkel készíti el.

Az építési engedélyezési tervdokumentációja nem tartalmaz minden információt, csomóponti megoldást, rétegrendet, épületgépészeti tervet, ami egy jól működő passzívház megépítéséhez szükséges. Ezért a kiviteli terv készítése elengedhetetlen. Ezeknek a tervek, méretezések és energetikai számításoknak minden olyan információt, adatot, anyag (márka) megjelölést tartalmazniuk kell, amelynek alapján az épületet kivitelező cég meg tudja építeni az Ön passzív házát.

5. Ne higgye el, hogy a passzívház fenntartása szinte ingyen van.

Jól hangzik és igaz is, hogy egy ilyen házat három gyertyával ki lehet fűteni. Minden épületnek van rezsiköltsége. Egy hagyományos épület rezsiköltségének nagy részét az épület téli fűtése (gázszámla) és a nyári hűtése (villanyszámla) teszi ki. A passzívháznak nincs gázfelhasználása, de villanyfelhasználása magasabb lehet, mint egy hagyományos házé. Ez azért van, mert az épület fűtése, hűtése, szellőztetése és a használati meleg víz ellátása is olyan gépekkel történik amelyek működése során elektromos áramot használnak fel.

6. Nem lehet minden telekre passzívházat tervezni.

A legfontosabb a telek tájolása. A passzív házak üzemeltetéséhez az energiájuk nagy részét a nap szoláris energiájával pótolják ezért lehetőleg déli irányba nézzen a telek. Télen a napenergia csak így használható. A túl sűrűn és magas házakkal beépített területen a szomszéd épületek árnyékolásával is számolnia kell. Ha üres telkek vannak a telek közelében (új lakópark, ahol esetleg még nincsenek szomszédos épületek) akkor is számolni kell a lehetséges szomszéd épület árnyékolásával. Ha ezek a feltételek nem állnak fent, passzívház építéshez más telket kell keresni.

7. Sok tervező azt állítja, hogy kis alapterülettel (100 m²), egy lakószinten nem lehet passzívházat tervezni.

Ez így nem teljesen igaz, mert nem csak az alapterület-külső felület aránya számít, hanem az épület tájolása, hőszigetelése és az épület légtömörsége. Az épület légtömör kialakítása minimálisra csökkenti a belső levegő kiáramlását és a külső szennyezett levegő beáramlását. A kisebb épületeknek mindig kisebb a fűtési igénye, így alacsonyabbak a költségei. Az épületgépészet fajlagos költsége viszont nagyobb, mert a szellőztető, hűtő-, fűtőberendezések ára az alapterülettől független.

8. Olyan tervezőt keressen, aki egy kézben tudja tartani a tervezési folyamatot.

A passzív ház tervezése egyszerűbb és gördülékenyebb, ha egy személy átlátja a tervezés teljes folyamatát. Nem kell más tervezőre várni, egy kézben van a felelősség és a garancia. Hibás teljesítés esetén nincs egymásra mutogatás, hogy ki a hiba felelőse. Olyan passzív ház tervezőt keressen, akinek nincs szüksége külön energiamérleg (PHPP) készítőre, hőhídszámítóra és csomóponti tervezőre.

9. és végezetül: Olyan tervezőre van szüksége, akinek már kivitelezési tapasztalata is van passzívház építésében.

A helyszínen, kivitelezés közben lehet szembesülni olyan buktatókkal és nehézségekkel (hibás rétegrendek, térben megvalósíthatatlan csomópontok), amelyek megoldása után lehet jobb passzívházat tervezni. Az engedélyezési és kiviteli terveken sokszor olyan megoldásokkal lehet találkozni, amit az építés helyszínén nem lehet magvalósítani, csak szinte laboratóriumi körülmények között. Ne használjon olyan megoldásokat, amit több prospektusokból ollóztak össze, és az összevegyítésből egy öszvér megoldás született. Hiszen a papír sok mindent kibír és az építkezés közbeni változtatások, improvizálások olyan lavinát indíthatnak el, amik az épület passzív besorolását veszélyeztetik és a tervezett építési költségek drasztikus túllépését okozhatják.