JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Algásodhat egy passzívház külső homlokzata?

A téli hideg felületeken párás időben mindig jegesedés alakulhat ki. Tapasztalhatja ezt bárki, amikor reggel a szabadban parkoló gépkocsi szélvédőjéről kell a jeget lekaparnia.
Az extrém vastagon hőszigetelt szerkezeteken, tehát egy passzív ház homlokzata annyira lehűlhet (hiszen belülről nem jöhet meleg), hogy a vakolaton és az üvegezett szerkezeteken deresedés és jegesedés jöhet létre.

A falra kerülő hőszigetelések nem rendelkeznek kapilláris szállító képességgel. A felületre kerülő nedvességet elraktározzák, és nem szállítják el. A nedves fal kitűnő táptalaj a széllel terjedő algáknak, amelyeknek csak fényre és nedvességre és a falból nyert ásványi anyagokra van szükségük a növekedéshez.

Az algák után a penészgombák és mohák is megtelepszenek és a falat állandóan nedvesen tartják. A probléma kialakulása után már csak kémiai szerekkel lehet az algátlanítást elvégezni.

Van lehetőség az alga megjelenését megakadályozni egy passzív ház homlokzatán? Igen, olyan festékbevonattal kell a kész homlokzatot ellátni, amely a nap infravörös fényét visszaverik és így a felület hőmérséklete is felemelkedik a harmatpont fölé. Másik megoldás a nanopor vakolat alkalmazása, amely során a felület mikroszkopikusan sokkal simább lesz. Így a homlokzaton kevésbé tud megtapadni a szerves és szervetlen részecskék.