JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Kamra, tároló a passzív burkon belül?

Minden épületben szükség van olyan helyiségekre, ahol élelmiszert, ruhát, háztartási gépeket, szerszámokat és sporteszközöket lehet tárolni. A tároló helyiségek mindig az előszobához, konyhához, háztartási helyiséghez kapcsolódnak. Egy hagyományos épületben a kamra lehetőleg mindig az épület északi, hűvös oldalára került. Az ablaka szinte mindig nyitva volt és természetesen nem volt benne fűtés.

Egy passzív házban, ahol télen-nyáron közel állandó hőmérsékleti viszonyok vannak, nem alakulhat ki egy ilyen, tárolásra alkalmas „hűvös” helyiség. Célszerű a konyhában egy kisebb kamraszekrény kialakítása, amelyikben a napi szükségletet lehet tárolni, és a passzív burkon kívül érdemes egy további kamra helyiséget és egyéb tároló helyet biztosítani.

És az sem mindegy, hogy a sífelszerelést, nem használt sporteszközöket stb. nem a közel 1.000.000 Ft négyzetméter áron megépített passzív burokban alakítunk ki tárolási lehetőséget, hanem a burkon kívül. Például az előszoba elé egy fedett, zárt szélfogó épülhet, amihez kapcsolódhatnak az épület kiszolgáló helyiségei. Az igaz, hogy a passzív ház felöl nem fog meleget kapni, a passzív ház alacsony hő átbocsátása miatt, ezért ide egyedi fűtést (infrapanel) kell biztosítani, hogy esetleg télen ne hűljön ki nagyon.