JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Passzívház légtömörség mérés Eger 2012. július

Döntő folyamatához érkezett július elején a tavasszal előminősített passzív lakóépület Egerben.

Az épület engedélyezési, kiviteli terveit és a darmstadti minősítési anyagának összeállítását a Juroplan Bt. végezte.

A részben kétszintes, lapostetős egylakásos lakóépületet március végén kezdték el építeni. Az építkezés alatt fontos szempont volt, hogy az épület légtömörsége minden tekintetben tökéletes legyen, hiszen a BLOWER-DOOR légtömörség vizsgálat során kapott mérési jegyzőkönyv már olyan dokumentum, ami ha nem jól sikerül (a légcsere a nyomástesztnél, 50 Pascal nyomáskülönbség mellett, óránként a légtérfogat legfeljebb 0,6-szorosa lehet.), akkor a végső minősítés sem lesz meg.

A teszt a következő készültségi fokban lett elvégezve:

 • villany, víz, csatorna, szellőztetés csövei elkészültek
 • a külső falak belső oldali simítása elkészült
 • külső nyílászárók beépítve
 • külső oldali PIR szigetelés felrakva, de a nyílászárók tokjaira nem lett még ráfordulva.
 • lapostetőkön csak az alubetétes bit. lemez párazáró réteg készült el.

A légtömörségi mérés során az egyik emeleti ablakba lett a készülék beépítve, így lehetővé vált a bejárati ajtó, erkélyajtók tesztelése is.

A tesztelés előtt minden nyílást, ablakot be kell zárni, a még fel nem szerelt fürdőszobai és konyhai szaniterek strang csövei szalagozással ideiglenesen le lettek zárva. A légkezelő ki és beszívó csöveibe lufit kellett felfújni.

Első mérés során az épületben alulnyomást hozott létre a készülék. A teszt mérés során n50=0,27/h értéket kaptunk a légtérfogatra vonatkoztatva, ami nagyon jónak mondható.

Gyorsan körbejártunk az épületben, estleges hibák felkutatására. Csak a bejárati alsó részén a purenit és az alu küszöb találkozásánál lehetett érezni légáramlást. Ennek a leragasztása és tömítése után a hivatalos mérési eredmény 0,24/h értéket érte el.

Második mérés túlnyomáson lett elvégezve. A hivatalos mérés előtt egy tesztmérést is végeztünk. Az épület gyors felfújása után már jöttek is az eredmények. Izgatottan vártuk, hiszen jobb értékeket kell ilyenkor kapni, mint az első mérés során, hiszen túlnyomás esetén a nyomás mindent odaszorít egymáshoz: a nyílászáróknál a nyíló szárnyak egymáshoz szorulnak, ellenben alulnyomásnál a nyomáskülönbség el akarja szívni a szerkezeteket egymástól. Ezért szokott nehézséget okozni a könnyűszerkezetes épületeknél a mérés, ahol az alulnyomás során a légzáró fóliákat nem támasztja meg semmi a belső tér felől (a belső burkolat felhelyezése előtt).

Az első eredmények felülmúltak minden várakozást. A tesztelés elején, amikor még nincs kiegyenlítve a nyomás az egész épületben 0,11/h értéket is mértünk. A hivatalos tesztelés eredmény ennél egy kicsit rosszabb lett n50=0,19 /h értéket kaptunk.

A passzív követelmények szerinti átlagolt mérési eredmény 0,215 /h óránkénti légcsere a légtérfogatra vonatkoztatva.

Mi a jelentősége ennek a nagyon jó eredménynek?

Azon túl, hogy bizonyította az épület kivitelezésében résztvevők elhivatottságát a munkájuk iránt, biztosítva látszik az épület későbbi működése.

Az előminősítés során a biztonság javára tévedve a PHPP számításoknál n50=0,6 /h értékkel számoltunk. Ezzel az adattal is megfelelt az épület, de a precíz kivitelezés miatt most az épület energetikai mutatói tovább tudtak javulni, anélkül, hogy bármin kellett volna változtatni. Az eredeti 11,9 W/m2 fűtési igény így 10,2 W/m2 javult. A közel 200 m2 nettó alapterületű épületnél ezzel már több 100 W lehet megtakarítani. Ez már megfelel annak az eredeti elképzelésnek, hogy csak légfűtéssel kifűthető az épület, tehát semmilyen más kiegészítő fűtésre nem lesz szükség.

Milyen anyagokat használtunk a légzárás során?

 • Öntapadó ragasztószalagok és tapaszok az ablak beépítésnél
 • Mészhomoktégla falak
 • Külső homlokzati falak külső-belső simítása
 • monolit vasbeton födémek
 • Butil szalag
 • a külső falak minél kevesebb vésése, gépészet nem, csak villanyvezeték
 • A vésések úgy lettek készítve, hogy a kábelezés előtt ki kellett vakolni

Remélem következő épületünknél is ilyen jó értékeket fogunk kapni.