JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Passzívház szellőztetés

Egy passzívház elképzelhetetlen központi hőviszanyerős szellőztetés nélkül. Biztos sokan tudják, hogy a hagyományos épületekben is kell szellőztetni. Napi egy tíz perces intenzív szellőztetéssel ki lehet szellőztetni az épületet, de mi van akkor, ha például télen -10 °C van kint, vagy a szomszéd éppen égeti az avart, vagy a huzat miatt minden repül a szobában. A télen drága pénzen felfűtött levegőt nem szívesen engedi ki senki a szabadba (kivéve olyan távfűtéses lakásokban, ahol általány fizetése miatt senki sem akar, tud spórolni).

Erre találták ki a passzív házakba elengedhetetlen központi hőviszanyerős szellőztetést.

A gépen keresztüláramoltatott elszívott meleg levegő télen felmelegíti a hideg néha előmelegített friss levegőt. Nyáron egy kerülő úton (bypass) hővisszanyerés nélkül lehet szellőztetni. Egy szellőztető gép akár 95 % hatásfokkal is működhet.

Fém légcsatorna

Az épület minden helységébe el kell vezetni a légcsatornákat.

A légcsatorna gerincvezetékét állmennyezetben, födémbe építve vagy padláson lehet elvezetni.

A vizes helyiségekben (fürdő, wc, háztartási helyiség, konyha) elszívás a lakószobákban, nappaliban befújást kell alkalmazni. Az alapvezeték be és kifújási pontjai elé hangtompítók kerülnek beépítésre, hogy a helységek közötti áthallást megakadályozzák.

Vannak olyan vezetési rendszerek, ahol a szellőztető gépből egy befújási ponthoz külön csőhálózat megy el (polip), így az áthalások lehetősége kizárt. A nyomáskülönbség miatt egy nagyon enyhe légáramlat alakul ki az épületben, ami folyamatosan átöblíti a helységeket. A kellő légáramlat kialakulásának feltétele, hogy nem lehet küszöböket alkalmazni, ha mégis szükséges (WC, fürdő) akkor automata küszöböket kell az ajtók szárnyába építeni.

A modern szellőztetőgépek már képesek az épület levegőjének nedvességtartalmát is szabályozni, így télen nem szárad ki a levegő.

A szellőztető gépekbe épített cserélhető filterek kiszűrik a külső levegő pollen és por tartalmát. Ezért az egyre gyakrabban előforduló allergiásoknak mindig egy felüdülés, ha pollenszezonban egy központilag szellőzetett épületben lehetnek. A szellőztető gép alkalmazása mellet pihentetőbben fog aludni éjszaka, mivel az alvás alatt felgyülemlő CO2 nem tud koncentrálódni és elegendő oxigén jut a szervezetének.

Polip légcsatorna