JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Használati meleg víz készítés a passzívházakban

Egy passzívházban talán a legnagyobb energia igénye a használati meleg víz előállításának van. Ezért nagy körültekintéssel kell megtervezni és kivitelezni a rendszert.

Több lehetőség van a szükséges mennyiség előállítására. Használhatunk hagyományos módszereket: gáz, villany. Igaz ezek a legolcsóbban kivitelezhetőek, de nem mindig egyeztethető össze egy passzívház ideológiával. A leggyakrabban megújuló energiát használnak: napenergia, pellett kályha, földhő.

A legegyszerűbb, de talán a legdrágább egy mini hőszivattyú kiépítése. Ma már olyan kompakt szellőztető gépeket is gyártanak, amely képes használati melegvízet készíteni.

A meleg víz készenlétben tartása sok energiát emésztene fel, ezért a réteges tároló puffer tartályokat mindenképpen a termikus burkon belül kell elhelyezni, és azokat vastag hőszigeteléssel kell ellátni.

Úgy érdemes tervezni, hogy a fogyasztók minél közelebb legyenek a tároláshoz, és a szükséges vezetékeket le kell hőszigetelni. Mindenképpen víztakarékos csapokat, zuhanyfejeket kell felszerelni.