JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

A passzív ház légtömörsége

Sokan nem is gondolnak arra, hogy milyen nagy jelentősége van egy épület légtömörségének. Ha nem lenne légtömör, akkor kontrolálatlanul áramolhatna a szerkezetben a párás-meleg levegő, ami esetleg páralecsapódást, penészesedést okozhat.
Ezért nagyon fontos az épület teljes egészében a légtömör burok megszakítás nélküli megtervezése.

Egy átlagos épületből óránként a térfogatának többszöröse is elszökhet, egy passzívházban ennek az értéke a térfogat max 60 %-a.

Egy passzívházban a légtömörséget az építés során többször kell ellenőrizni. Erre a Blower-Door tesztet alkalmazzák. Az épületet lezárják, az áttöréseket tömítik, a szanitereket feltöltik vízzel és egy gép segítségével megfúják és szívják. Olyan nyomáskülönbséget (50 Pa) hoznak létre, mint 30 km/h szélsebességnél. A kialakult nyomáskülönbséget mérik és ennek az értéke n50<0,6 h-1. Az a legjobb, ha 0,2 és 0,5 közötti értéket lehet elérni.

A tervezésnél pontosan kell meghatározni a légtömörség határát (pl: betonfödém, vakolat fal, OSB, gipszkarton tábla, nyílászárók….).

A következő lépés, hogy a légtömör felületek csatlakozását is megtervezzük. A csatlakozások felületfolytonosságának kialakításában segítségünkre vannak öntapadó és duzzadó szalagok, tömítőanyagok. Minden gépészeti áttörést, villanyszerelvényt, légtechnikai kivezetést körbe kell légmentesen zárni.