JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Konyhai szagelszívó megoldások egy passzívházban

Minden házba terveznek konyhát. Azt, hogy milyen szagelszívást alkalmaznak egy passzív házban, azt a tulajdonosok főzési szokásai határozzák meg. Egy biztos, valamilyen szagelszívót be kell építeni, mert a hagyományos szellőztetés nem jöhet szóba egy ilyen gépileg szellőztetett épületben a nagy hő veszteség miatt.

A konyhai szagelszívót nem tanácsos közvetlenül a központi szellőztető rendszerbe kötni, mert a rendszer elzsírosodását okozhatja és a konyhai szagelszívó többszörös légcserével üzemel, mint a szellőztető gép.

Olyan konyhákba ahol a tulajdonosok ritkán főznek, és akkor is csak teát és mirelit ételt melegítenek elegendő egy belső keringetéstű, aktív szénszűrővel ellátott konyhai szagelszívó.

Egy napi rendszerességgel főző családnak, ahol esetleg halat sütnek olajban, már egy hatékonyabb megoldásra van szükség. A megoldás a szagelszívó homlokzati kivezetése, ami a szagelszívó beindítása után nyit, majd a kikapcsolás után automatikusan zár. Ezek a fali szelepes átvezetések hőhídmentes szerkezetnek tekinthetőek. Hátrány, hogy a belső keringetéssel szemben a főzés során keletkező meleg egy része hasznosítás nélkül távozik.

A szagelszívó kiemelt partnerünknél az ENERGETIKA 2020 Kft bemutatótermében megrendelhető.