JUROPLAN Építész Iroda - passzív és energia-hatékony tervezés

Egy "majdnem" passzívház 2013 Sashalom

XVI. kerületbe terveztünk egy olyan lakóházat, ami jól bizonyítja azt, hogy milyen fontos a jó telekválasztás egy passzívház tervezése során. A négy szoba, két fürdőszobás épületben a burkon kívül egy garázs és kerti tároló lett elhelyezve.

Egy kicsi, pontosan 500 m2 telekre kellett megtervezni egy olyan alacsony felhasználású lakóépületet, amelyik lehetőség szerint közeltse meg a passzív ház szigorú energetikai mutatóit. A tervezési program szerinti helyiségek nem fértek el egy szinten a telek szűkös beépítési paraméterei miatt. Az építtetők nem szerettek volna tetőtérben lakni, ezért terveztünk egy olyan asszimetrikus tetőszerkezetű épületet, amelyikben  az emeleti három nagyméretű hálószoba teljes értékű lakótérként valósulhatot meg. Sajnos a telek tájolása nem nevezhető ideálisnak: a szoláris nyereség szempontjából értékes homlokzat az egyik oldalkertre néz. Ha az épületet el lehetett volna fordítani, akkor egyanezzel a rétegrendel és anyagokkal már jobb eredményt lehetett volna elérni. Ennek ellenére a kompakt forma, megfelelő építőanyagok kiválasztása, pontos tervezés és a tudatos kivitelezés eredményeként egy olyan épületet tudtunk létrhozni aminek az éves fűtési hőszükséglete 25 kWh/m2 év ami több mint a passzívházak (15 kWh/m2év) követelménye, de ez a különbség az épület üzemeltetése során pár ezer forintos többletköltséget fog okozni.

Az épület Silka mészhomok tartófalaira 20 cm Grafit Reflex hőszigetelés került, a padlóban 20 cm lépésálló EPS és a magasított szarufák közé 35 cm fújt cellulóz hőszigetelés lett beépítve.

Az épületben egy levegős hőszivattyú, hővisszanyerős központi szellőztetés üzemel. Későbbi tervek szerint napelem fog a tetőre kerülni. A nyugati homlokzaton motoros zsaluziák védik a tetőteret a nyári túlmelegedéstől.