Passzívház szellőztetés

Passzívház szellőztetés:Egy passzívház elképzelhetetlen központi hőviszanyerős szellőztetés nélkül. Biztos sokan tudják, hogy a hagyományos épületekben is kell szellőztetni. Napi egy tíz perces intenzív szellőztetéssel ki lehet szellőztetni az épületet, de mi van akkor, ha például télen -10 oC van kint, vagy a szomszéd éppen égeti az avart, vagy a huzat miatt minden repül a szobában. A télen drága pénzen felfűtött levegőt nem szívesen engedi ki senki a szabadba (kivéve olyan távfűtéses lakásokban, ahol általány fizetése miatt senki sem akar, tud spórolni).

 Erre találták ki a passzív házakba elengedhetetlen központi hőviszanyerős szellőztetést.

A gépen keresztüláramoltatott elszívott meleg levegő télen felmelegíti a hideg néha előmelegített friss levegőt. Nyáron egy kerülő úton (bypass) hővisszanyerés nélkül lehet szellőztetni. Egy szellőztető gép akár 95 % hatásfokkal is működhet.

Passzívház szellőztetés:Az épület minden helységébe el kell vezetni a légcsatornákat.

A légcsatorna gerincvezetékét állmennyezetben, födémbe építve vagy padláson lehet elvezetni.

A vizes helyiségekben (fürdő, wc, háztartási helyiség, konyha) elszívás a lakószobákban, nappaliban befújást kell alkalmazni. Az alapvezeték be és kifújási pontjai elé hangtompítók kerülnek beépítésre, hogy a helységek közötti áthallást megakadályozzák.

Passzívház szellőztetés:Vannak olyan vezetési rendszerek, ahol a szellőztető gépből egy befújási ponthoz külön csőhálózat megy el (polip), így az áthalások lehetősége kizárt. A nyomáskülönbség miatt egy nagyon enyhe légáramlat alakul ki az épületben, ami folyamatosan átöblíti a helységeket. A kellő légáramlat kialakulásának feltétele, hogy nem lehet küszöböket alkalmazni, ha mégis szükséges (WC, fürdő) akkor automata küszöböket kell az ajtók szárnyába építeni.

A modern szellőztetőgépek már képesek az épület levegőjének nedvességtartalmát is szabályozni, így télen nem szárad ki a levegő.

A szellőztető gépekbe épített cserélhető filterek kiszűrik a külső levegő pollen és por tartalmát. Ezért az egyre gyakrabban előforduló allergiásoknak mindig egy felüdülés, ha pollenszezonban egy központilag szellőzetett épületben lehetnek. A szellőztető gép alkalmazása mellet pihentetőbben fog aludni éjszaka, mivel az alvás alatt felgyülemlő CO2 nem tud koncentrálódni és elegendő oxigén jut a szervezetének.

mapasz-small

Kérdése van?

Hívjon most:

 
 
Juhász Róbert

építészmérnök

JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda

építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu

Cégjegyzék szám: 13-06-037463

Adószám: 20713096-1-13

Hívjon most:

juhasz robert new

Juhász Róbert

építészmérnök
JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda
építészeti tervezés-tanácsadás
A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu
Cégjegyzék szám: 13-06-037463
Adószám: 20713096-1-13

 

minositett-tervezo

Passzívház tervezés, passzív ház tervezés

Címkefelhő

ablak biatorbágy fa Fejér megye hőhíd hőhídszámítás hőszigetelés lakóépület lemezalapozás légtömörség légtömörség mérés minősített passzívház nyílászárók passzívház passzív ház passzívház komponens passzívház kályha passzívház kémény passzívház minősítés passzívház nyílt napok passzívház referencia passzívház tervezés passzívház építés PHPP számítás Schiedel Xpert Apsolut Sárszentmihály tervezés tájolás építészmérnök épület