Passzív ház nyílászárói

Passzív ház nyílászáróiA passzív ház egyik legfontosabb eleme a nyílászárók. Ezeken keresztül jut be az épületbe a szoláris nyereség, ami a szükséges az energia mérleg kialakításához. A külső nyílászárók hőtechnikai jellemzője Uw=0,8 W/m2K, ami az üveg, tokra és a beépítésre vonatkozik. A hagyományos tokokhoz képest (U=1,1 W/m2K) a passzív nyílászárók tokszerkezete mindig vastagabb, mivel több régből épül fel.

Az ablakok általános jellemzője, hogy háromrétegű hőszigetelt üvegezéssel és szendvics tok szerkezettel készül és több légzáró tömítést építenek bele.

Egy passzív ablak másik fontos mutatója a g-érték. Ez az érték jellemzi, hogy mennyi az ablak szoláris nyeresége. A g-érték nagyobbnak kell lenni mint 50 %.

A nyílászárókat a hőszigetelés síkjába (nem a falközbe) kell beépíteni, ezért különleges, méretezett acél konzolokkal vagy előregyártott kemény hőszigetelő anyagkeretezést használnak a hőhid elkerülésére.

A passzívházakba ahol ezt technikailag megoldható (karbantartás, tisztítás, menekülés) fix, nem nyitható ablakokat terveznek, mivel úgysem akarja senki kinyitni majd azokat a hőviszanyerő szellőztetés alkalmazása miatt.

Mikért kellemes egy ilyen ablak? Ha télen egy passzívház ablak, üvegfal mellé ülünk, nem érezzük a hideget, mert az ablak felülete csak min 17-18 oC hűl le. Egy hagyományos ablak esetén a felület 14 oC is lehűlhet, és így a 22 oC szobahőmérséklet felől légáramlat, huzat indulhat be.

Milyen nyílászáró tokszerkezetek jöhetnek szóba egy passzív ház építésénél?

Passzív ház nyílászárók Passzív ház nyílászárók Passzív ház nyílászárók

Faanyagból készült tokok természetes anyagból készülnek, nehezek, ápolásra szorulnak Műanyag ablakok jó hőszigeteléssel rendelkeznek, de a merevségük korlátozott, szélre (légtömörség csökkenhet) és az UV sugárzásra érzékenyek. Fa-Alu tokszerkezetek a leggyakoribban alkalmazott szerkezetek. Egyesítik a belső oldali fa melegségét a külső oldali aluborítás tartósságával.  
mapasz-small

Kérdése van?

Hívjon most:

 
 
Juhász Róbert

építészmérnök

JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda

építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu

Cégjegyzék szám: 13-06-037463

Adószám: 20713096-1-13

Hívjon most:

juhasz robert new

Juhász Róbert

építészmérnök
JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda
építészeti tervezés-tanácsadás
A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu
Cégjegyzék szám: 13-06-037463
Adószám: 20713096-1-13

 

minositett-tervezo

Passzívház tervezés, passzív ház tervezés

Címkefelhő

ablak biatorbágy fa Fejér megye hőhíd hőhídszámítás hőszigetelés lakóépület lemezalapozás légtömörség légtömörség mérés minősített passzívház nyílászárók passzívház passzív ház passzívház komponens passzívház kályha passzívház kémény passzívház minősítés passzívház nyílt napok passzívház referencia passzívház tervezés passzívház építés PHPP számítás Schiedel Xpert Apsolut Sárszentmihály tervezés tájolás építészmérnök épület