szerda, 16 július 2014 11:44

Egy "majdnem" passzívház 2013 Sashalom Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

 

 

 

XVI.kerületbe terveztünk egy olyan lakóházat, ami jól bizonyítja azt, hogy milyen fontos a jó telekválasztás egy passzívház tervezése során. A négy szoba, két fürdőszobás épületben a burkon kívül egy garázs és kerti tároló lett elhelyezve.

Megjelen tegy cikk a pm-magazin.hu oldalon, ahol több információt is olvashatnak  az elkészült épületről!

Egy kicsi, pontosan 500 m2 telekre kellett megtervezni egy olyan alacsony felhasználású lakóépületet, amelyik lehetőség szerint közeltse meg a passzív ház szigorú energetikai mutatóit. A tervezési program szerinti helyiségek nem fértek el egy szinten a telek szűkös beépítési paraméterei miatt. Az építtetők nem szerettek volna tetőtérben lakni, ezért terveztünk egy olyan asszimetrikus tetőszerkezetű épületet, amelyikben  az emeleti három nagyméretű hálószoba teljes értékű lakótérként valósulhatot meg. Sajnos a telek tájolása nem nevezhető ideálisnak: a szoláris nyereség szempontjából értékes homlokzat az egyik oldalkertre néz. Ha az épületet el lehetett volna fordítani, akkor egyanezzel a rétegrendel és anyagokkal már jobb eredményt lehetett volna elérni. Ennek ellenére a kompakt forma, megfelelő építőanyagok kiválasztása, pontos tervezés és a tudatos kivitelezés eredményeként egy olyan épületet tudtunk létrhozni aminek az éves fűtési hőszükséglete 25 kWh/m2 év ami több mint a passzívházak (15 kWh/m2év) követelménye, de ez a különbség az épület üzemeltetése során pár ezer forintos többletköltséget fog okozni.

Az épület Silka mészhomok tartófalaira 20 cm Grafit Reflex hőszigetelés került, a padlóban 20 cm lépésálló EPS és a magasított szarufák közé 35 cm fújt cellulóz hőszigetelés lett beépítve.

Az épületben egy levegős hőszivattyú, hővisszanyerős központi szellőztetés üzemel. Későbbi tervek szerint napelem fog a tetőre kerülni. A nyugati homlokzaton motoros zsaluziák védik a tetőteret a nyári túlmelegedéstől.

 

 

 

Megjelent: 7898 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 28 október 2014 20:52

mapasz-small

Kérdése van?

Hívjon most:

 
 
Juhász Róbert

építészmérnök

JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda

építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu

Cégjegyzék szám: 13-06-037463

Adószám: 20713096-1-13

Hívjon most:

juhasz robert new

Juhász Róbert

építészmérnök
JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda
építészeti tervezés-tanácsadás
A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu
Cégjegyzék szám: 13-06-037463
Adószám: 20713096-1-13

 

minositett-tervezo

Passzívház tervezés, passzív ház tervezés

Címkefelhő

ablak biatorbágy fa Fejér megye hőhíd hőhídszámítás hőszigetelés lakóépület lemezalapozás légtömörség légtömörség mérés minősített passzívház nyílászárók passzívház passzív ház passzívház komponens passzívház kályha passzívház kémény passzívház minősítés passzívház nyílt napok passzívház referencia passzívház tervezés passzívház építés PHPP számítás Schiedel Xpert Apsolut Sárszentmihály tervezés tájolás építészmérnök épület