csütörtök, 30 június 2011 13:11

Hőhídszámítás - hőhídkatalógus

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Hőhídszámítás - hőhídkatalógusA hőhídkatalógus készítése nagy segítséget nyújt kivétel nélkül minden tervezőnek, kivitelezőnek és építtetőnek abban, hogy a tervezés és építés során felmerülő csomópontokat energia hatékonyan, hőhídmentesen lehessen elkészíteni.

Tehát nem csak passzívház tervezésénél lehet szüksége Önnek hőhídszámításokra, hanem minden olyan új épület tervezésénél és meglévő épület felújításánál ahol fontos szempont az energia megtakarítás és az egészséges lakó klíma elérése.
A hőhídak kialakulása során megnövekedik a felületi hőáram és így a belső felületi hőmérséklet csökken, és megnő a nedvesség felhalmozódás veszélye.

Ha a felületi hőmérséklet a harmatpont (12-13 oC) alá esik, a felületen pára kicsapódás jelentkezik. A párás, nedves felület pedig mindig táptalaja a penészgombának és a dohos, egészségtelen levegőnek.

Miért télen alakul ki leggyakrabban a hőhíd? Azért, mert ekkor szellőztetünk a legkevesebbet és ekkor a legnagyobb a külső és belső levegő különbsége. Ez elérheti a 35-40 oC is. A hőáram a meleg felől a hideg lebegő felé vándorol.
Minden olyan felületen kialakulhat hőhid, ahol anyagváltás (téglafal-betonkoszorú) vagy geometriai váltás történt (sarkok, mennyezet-fal találkozása).

Mit tehetünk a hőhíd kialakulása ellen?
A különböző hőszigetelési képességgel rendelkező anyagok beépítését körültekintéssel kell elkészíteni:

  • A vasbeton koszorút mindig hőszigetelni kell kívülről.
  • A tetőtérben nem elég a szarufák közét hőszigetelni, mivel a fa hővezetése háromszor nagyobb mint a hőszigetelésé. Gyakran látni télen, hogy a tetők külső síkján elolvad a hó a szarufák vonalában. Miért? Mert a drága pénzért felfűtött levegő elszökik a nem hőszigetelt szarufákon keresztül fűtött térből a külső tér felé.

Sok megoldást ismernek már a tervezők és a kivitelezők, de az lenne a legjobb ha ezeket számszerűen is meg lehetne határozni és a kényes csomópontokat (lábazat, eresz, tetőtér, redőny-ablak beépítés) már a kivitelezés előtt ellenőrizni lehetne.

Ebben lehet segítségére, ha megrendeli a kész terveinek, kiviteli terveinek hőhídszámítását. Számítógépes modellel kiszámoljuk az esetleges hőhíd mértékét, meghatározzuk a belső felület hőmérsékletét. Ha szükséges tanácsot adunk hogyan javíthatók az estleges hibás csomópontok, rétegrendek.

hohidszamitas

Megjelent: 20424 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 27 augusztus 2013 10:50

mapasz-small

Kérdése van?

Hívjon most:

 
 
Juhász Róbert

építészmérnök

JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda

építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu

Cégjegyzék szám: 13-06-037463

Adószám: 20713096-1-13

Hívjon most:

juhasz robert new

Juhász Róbert

építészmérnök
JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda
építészeti tervezés-tanácsadás
A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu
Cégjegyzék szám: 13-06-037463
Adószám: 20713096-1-13

 

minositett-tervezo

Passzívház tervezés, passzív ház tervezés

Címkefelhő

ablak biatorbágy fa Fejér megye hőhíd hőhídszámítás hőszigetelés lakóépület lemezalapozás légtömörség légtömörség mérés minősített passzívház nyílászárók passzívház passzív ház passzívház komponens passzívház kályha passzívház kémény passzívház minősítés passzívház nyílt napok passzívház referencia passzívház tervezés passzívház építés PHPP számítás Schiedel Xpert Apsolut Sárszentmihály tervezés tájolás építészmérnök épület